Călător prin timpuri: https://youtu.be/qjaHerE8TB8
De la Ovidiu Viorel Bodean care ne povestește despre minunile Retezatului în timp ce vedem Tăul Țapului, Lacul Galeș, cascade și creste impunătoare, și Toma Coconea (românul indestructibil, mai puternic decât Batman și Ironman împreună) care ne arată frumusețile Țării Hațegului din parapantă, filmul ne poartă apoi în timp și spațiu împreună cu Cristian Ciobanu, care ne dezvăluie plimbarea în timp de la dinozauri până la daci și romani, apoi de la daci și romani înspre zilele noastre.
Alina Ciobanu dezvăluie misterele vulcanilor – prezenți și ei în Țara Hațegului, și mai ales în forma children-friendly cu care ne mândrim, la numai câteva minute-distanță de biserica din Densuș, despre care Nicolae Iorga spunea că este fără de pereche. De la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, însoțiți de Cretescu Constantin și Maria Tănăsescu, mergem la Muzeul Satului Hategandin Peșteana, opera, pasiunea și dedicarea lui nea’ Antonică, omul care și-a transformat casa în muzeu.
În centrul orașului Hațeg, redescoperim simplitatea și frumusețea portului popular hațegan, prin povestea doamnelor Tenzi Bercu și Dumistracel Teodora și a domnului Nelu Stănescu de la Coop Hategana . Pe cele 12 trasee însumând peste 300 de km, orice biciclist poate să descopere Țara Hațegului. Bikerii sunt însă la ei acasă, iar Lucian Cvasa, Norbert Costea, Adrian Razvan Ciobanu, Candea Emi au fost surprinși de cameră într-o plimbare obișnuită înspre Densuș și Ceteatea Mălăiești. La fel cum am fost eu surprins, împreună cu colegii mei, @Bogdan Luț și Ciucurescu Florin, la o tură foto în Fundătura Ponorului – Palma lui Dumnezeu.
Așa poveste frumoasă nu ar fi fost posibilă decât prin ochii lui Mihai Moiceanu și ai Anei. Și existența poveștii nu ar fi fost posibilă fără implicarea Romanian-American Foundation, Fundatia pentru Parteneriat – Polgár-Társ Alapítvány, Asociația de Ecoturism din România, Asociatia de Turism Retezat, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, Romsilva – Parcul Național Retezat – Rezervație a Biosferei, Romsilva – Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina, prin oameni precum László Potozky, Andrei Blumer, Bogdan Papuc, Anca Rusu, Alin Alimpesc, Ovidiu Viorel Bodean, Cristian Ciobanu.
P.S: Descoperă Eco-România are în tolba lui Youtube mai multe colțuri frumoase de Românie. Promit că toate merită urmărite!
Leave a Reply