Am evitat să intru-n polemici, am ezitat să exprim vreo poziție.
Referendumul pentru modificarea constituției a declanșat dezbinarea, o luptă nefirească, o manipulare grosolană, o serie de minciuni împinse mult dincolo de limita ridicolului. Tocmai de aceea, astăzi scriu cum văd eu lucrurile.
Mituri și minciuni:
1. “Este referendumul lui Dragnea, un referendum politic”. Fals. 3 milioane de oameni au semnat pentru inițiativa de modificare a constituției. Că-i bună sau rea, e dreptul lor de a iniția, la fel cum fiecare dintre noi avem acest drept. Îl respect și merg să mă pronunț. E politică până la urmă și ce aleg eu vinerea seara să văd la tv: Vocea României sau fotbal. Orice alegere e…politică! Important e să luăm deciziile bazate pe certitudini înainte să facem alegerile! Și, mai ales, să nu lăsăm pe alții să aleagă pentru noi!
2. “Este un referendum rasist, care se opune unei minorități”. Fals. M-am autoeducat să tolerez, să accept și să nu văd diferit culorile oamenilor, religia lor, orientarea sexuală. Nu mă uit urât la două persoane de același sex ținându-se de mână pe stradă, pentru că înțeleg că, pentru ei, asta înseamnă iubire. Poate și familie. Dar iubirea nu înseamnă căsătorie. Și nici familia nu înseamnă căsătorie. Un potențial DA la Referendum NU cenzurează în vreun fel iubirea, NU cenzurează familia (în multiplele ei forme) ci definește căsătoria, în sensul unei valori tradițional românești, creștine, și cum mai vreți voi. Și nu, nu-s neapărat un conservator sau tradiționalist din fire, dar, din nou, accept dreptul a 3 milioane de oameni de a păstra neatinsă o idee.
3. “Formularea de pe buletinul de vot e vagă, se vor modifica legile justiției și alte articole din constituție, vezi Proiectul de lege nr.133/2018”. Fals. În momentul de față, există o singură lege aprobată și trecută de toate etapele, pentru revizuirea Constituției. Cea pentru definirea căsătoriei. Verificat personal, toată baza legislativă națională e la un click-distanță pentru mine, cu asta lucrez zilnic. În plus, Proiectul de lege nr.133/2018 este oarecum similar ideii “Fără penali în funcții publice”. Deci inițiat fix de către oameni care, acum, încearcă să-l arate ca fiind altceva. Nu, nici Dragnea și nici alți politicieni nu își fac scăpare prin modificarea constituției. Nu de data asta.
4. “Referendumul costă foarte mult, 43 de milioane de euro este enorm, puteau fi construite 5 spitale mari cu acei bani”. Fals. Din trei motive. Primul: 5 spitale mari da, poate costă 43 de milioane de euro, dar omitem costurile continue de funcționare. Or, să construim e suficient? Și apoi ce facem, că Statul n-are bani să le întrețină pe actualele. Marea lor majoritate arată fix ca acum 40 de ani. În 2015-2016, cheltuielile anuale de funcționare ale unui spital cu 200 de paturi erau undeva pe la 4 milioane de euro. Luând în calcul majorările salariale și creșterile prețurilor din toate domeniile, am convingerea că acum, costul a urcat cel puțin la 5 milioane. Asta, în condițiile în care bugetul de stat era oricum împins dincolo de limite. Da, Statul nu are bani. Știu, sună a clișeu. Știu, statul de fapt are bani, dar nu-s folosiți eficient și chibzuit. Deci statul nu are bani. Nu până la următoarele alegeri parlamentare, cel puțin. De-asta insist și insist…acel “nu e bine” nu e suficient! Fiecare trebuie să facă ceva. Puțin, un pic, acolo, cât se pricepe. Și orice serie de acte civice trebuie să înceapă cu exercitarea drepturilor fundamentale: votul! Al doilea motiv: care este prețul libertății de exprimare și al puterii de a iniția propuneri legislative a cetățenilor? Nu știu. Și nu pot să-l cuantific financiar. Dar mă bucur că, după multă vreme, o inițiativă cetățenească prinde contur. Bună, rea, prinde. Sper să mai urmeze. Tot ce îmi doresc e să văd cum crește gradul de implicare în decizii. Activism, că asta ne lipsește. Acest referendum e o conjunctură, și în ciuda costurilor, sper să se mai concretizeze două în anii următori. Unul legat de proiectul deja existent, “#fărăpenali“! O inițiativă de acel gen ar fi neprețuită, spun unii. Și atunci una similară de ce o considerăm scumpă? Poate părea naivitate, dar inclusiv modul în care s-a născut acest referendum mă încurajează să cred că se poate. Nu acum, nu în actuala formulă parlamentară. Poate după 2020. Dar orice lucru bun se construiește în timp și cu încăpățânare. Că de stricat, se poate într-o noapte(a) ca hoții…Al treilea motiv: referendumul este deja inițiat, stabilit. Boicotând, nu scutește Statul de plata banilor…chiar și dacă se prezintă, în toată țara, un singur cetățean. Și acela, turmentat…
5. “Referendumul nu rezolvă nimic, este inutil, pentru că în Codul Civil soții sunt definiți ca fiind bărbatul și femeia uniți prin căsătorie”. Fals. Referendumul are sens pentru că nivelul de protecție al unei norme constituționale e net superior celui de lege organică. Constituția o putem modifica doar noi, cetățenii. Codul civil îl poate modifica parlamentul. Practic, dacă la referendum rezultatul va fi DA, doar un nou referendum ar putea schimba lucrurile. Dacă rezultatul va fi NU, codul civil trebuie schimbat. Mai mult decât atât, prevederea din Codul civil este sensibilă și acum, și îți exemplific: Ion vrea să se căsătorească cu Gheorghe. Merge să depună cererea, și i se respinge, motivat prin articolul din cod care spune că un bărbat se poate căsători doar cu o femeie. Ion e nemulțumit. Și dă în judecată statul, ridicând o excepție de neconstituționalitate a codului civil. Tocmai pentru că fix Constituția nu prevede ca soții să fie bărbat și femeie, ci doar…soți! Codul civil poate să fie în aer în acel moment!
6. “#boicot, ca să trag un semnal de alarmă că nu-i bine ce se întâmplă”. Fals. Nu tragi niciun semnal, ci doar intri în aceeași oală cu cei cărora nu le pasă de niciun tip de alegeri și nu au votat niciodată. Mai presus de asta, îi lași din nou pe alții să decidă pentru tine. Dacă vrei să tragi un semnal de alarmă, nu inacțiunea este calea. Știu că-i cald și bine la tine în casă. Și e fain să stai. Dar nu asta-i calea. Fă ceva! Plantează un copac, adună gunoaie din pădure, ieși la proteste, scrie, vorbește, convinge. #boicot e antidemocratic atâta vreme cât este un concept împotriva dreptului poporului de a alege.
Pentru multe alte nenumărate motive, mai banale de-atât, merg la referendum.
Leave a Reply